Lezing: Judith, de stammoeder van de graven van Vlaanderen

Event details

  • 02/10/2019
  • 20:00
  • villa Snoeck - Stationsstraat 69, 9880 Aalter
  • 0476 23 66 48

Op woensdag 2 oktober 2019 komt Katrien Ryserhove het boeiende verhaal van ‘Judith, de stammoeder van de graven van Vlaanderen, vertellen.

Het verhaal van Judith.

‘Judith’ was twintig jaar lang een project in mijn hoofd waarvoor ik regelmatig research deed, maar met de verzamelde gegevens niet aan de slag ging.
De talrijke invalshoeken van het verhaal belemmerden mij bij het bepalen van de structuur. Oorspronkelijk koos ik voor een scenario, wat een totaal andere opbouw vereiste dan de vormgeving van een roman. Dat idee liet ik snel vallen. Het verhaal is immers zo complex dat het niet in een langspeelfilm te vatten is. Maar misschien maak ik er ooit een scenario voor een tv-serie van. Stof genoeg!

In november 2018 hakte ik de knoop door en sedertdien werk ik (bijna euforisch) aan deel één van een trilogie. Waarover gaat het dan wel, vraagt u zich af? De geschiedenis vertelt over Judith, het achterkleinkind van Karel de Grote en tevens de dochter van Karel de Kale. Ik beschrijf het leven van deze West-Frankische prinses aan het Koninklijke Hof vanaf haar elfde jaar tot haar huwelijk met Boudewijn I. Alle kuiperijen, intriges én heldendaden waartoe de mens in staat is, komen in het verhaal aan bod, maar bovenal beschrijf ik het meest aangrijpende liefdesverhaal van West-Europa – mooier dan Romeo en Julia – én bovendien met een happy-end!

Tijdens mijn voordracht geef ik u een historische overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit dit ontroerende liefdesverhaal en vul dit aan met korte voorleesmomenten uit mijn roman.

Biografie van de spreker.

Katrien Ryserhove gaf 20 jaar les aan het Maria Middelaresinstituut (het huidige Emmaüsinstituut) te Aalter.
Vanaf 1 september 1998 nam ze een sabbatjaar om de dingen op een rijtje te zetten. Ze wist dat schrijven en theater maken haar doel was.

Ze nam een administratieve baan aan in het Gentse theater Backstage NV en leerde er het klappen van de zweep. Als manusje-van-alles ontmoette ze veel mensen, ontdekte ze het leven achter de schermen, zocht en vond ze (soms) sponsors en subsidies. Bovendien volgde ze een cursus scenarioschrijven aan het Vlaams Scenario Instituut.

Maar de kans en de tijd om zelf iets op het podium te brengen bleven uit.

Op 1 januari 2003 hakte ze definitief de knoop door en nam ontslag. Ze schreef op 3 dagen tijd de monoloog “Hector/ de moorden van Beernem”. Op 10 oktober 2003 ging de voorstelling in première. Een paar maanden later verscheen ook het boek: “De moorden van Beernem”.

De overstap van het reële moordverhaal “De moorden van Beernem” naar een heuse politieroman lag daarom voor de hand. Haar ervaringen in theater Backstage zorgden voor de ideale achtergrond. Zelfs de titel: “Regie Mortis” vond daar zijn oorsprong.
Terzelfder tijd was daarmee de oprichting van een nieuwe, weliswaar kleine uitgeverij een feit.  “Het Moment bvba” werd  op 21 januari 2005 boven de doopvont gehouden.
Maar ‘De moorden van Beernem’ bleven haar boeien en ze deed verder onderzoek. Na inzage in het gerechtelijk dossier over de moord op Hector De Zutter, schreef ze een tweede boek over dat verhaal: “Zaak: De Zutter’. In 2015 slaagde ze erin om samen met vierhonderd enthousiastelingen “Zaak: de Zutter” te verfilmen. Die langspeelfilm werd in 2016 de twaalfde  meest bekeken Vlaamse bioscoopfilm en dat zonder de steun van het VAF, maar wel dankzij al die gulle medewerkers en sponsors!

Nu werkt ze aan de trilogie over het waargebeurde liefdesverhaal van Judith en Boudewijn I, onze eerste gravin en graaf van Vlaanderen!